Информације

Дивљина у Италији: Јапанска веверица Тамиас сибирицус Лакманн

Дивљина у Италији: Јапанска веверица Тамиас сибирицус Лакманн



We are searching data for your request:

Forums and discussions:
Manuals and reference books:
Data from registers:
Wait the end of the search in all databases.
Upon completion, a link will appear to access the found materials.

Систематска класификација и дистрибуција

Класа: Сисари
Наруџба: Глодари
Породица: Породица веверица
Врста: Еастерн Цхипмунк
Врста: Т. сибирицус

Јапански веверица (или сибирска Тамија или Борундук) глодавац породице Сциуридае има оригинални распон који се протеже од Русије источно од Урала до централне-северне Кине: живи и на острву Хоккаидо у Јапану. Поприлично популаран као кућни љубимац, случајно или намерно је пуштен у дивљину у разним областима Европе. Природно станиште варира од пустињских подручја до црногоричних шума које се налазе на великој надморској висини, од бреза или листопадних шума до грмоликих подручја. Добро се прилагођава животу у окружењима које ствара човек, као што су јавни и приватни паркови и баште.

Јапанска веверица Тамиас сибирицус Лакманн (фото Рицхардфаби)

Јапанска веверица (фото хттп://дигиландер.либеро.ит/Зарцовеб)

Препознатљиви ликови

До 17 цм дуге (од чега 8-11 цм репа), може тежити до 125 грама.
Боја длаке варира у зависности од региона у којем живи, међутим сива је основна боја која постаје црвенкастосмеђа на глави и на леђима; потоњи је такође вертикално укрштен са 5 врло тамних пруга од главе до круне. Са страна, између две тамне пруге, може постојати крем боја. Реп је такође црвенкастосмеђе боје и подељен је с три тамније линије. Коса, густа и мека, подложна је промјенама сваке године: љети за мужјаке и за прољеће за жене.

Биологија

То је глодавац са углавном дневним навикама, активан ујутру и увече, док обично избегава да напушта брв у централним сатима дана. Ограничава територију (женка обично има веће проширење од мужјака), коју обележава неугодним сигналима.
То је врло живахна и грациозна животиња; пење се дрвеће. Током ноћи одмара се у тунелима, укопаним у земљу, са једним улазним отвором и разним просторијама које се користе као тоалети и оставе са храном.
Током зиме врста обично прелази у хибернацију, након што проведе јесен накупљајући резерве хране унутар свог јазбина. Храни се углавном разним семенкама и орасима, мада повремено једе и инсекте и воће (плодови подраст је веома добродошао). У природи нормално живи 4 године; у заточеништву је дуговјечнији (до 10 година).
Између пролећа и лета, женка улази у еструс и постаје мање територијална, омогућавајући мужјаку да га монтира. Гестација траје нешто мање од месец дана, а на крају се роди 10 штенаца: Ако има довољно хране, можете имати два легла годишње. Штенци постају неовисни између другог и трећег месеца старости, а полну зрелост достижу након прве године живота.


Видео: The Mercenary. WESTERN Movie. Full Length. Free YouTube Movie. HD (Август 2022).